2006-12-08

A Kisfaludy Könyvtár digitálisan beelőz

Ma egy könyvet kellett visszavinnem a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtárba. Nem a szívem csücske a hely, mivel voltam már korábban több valódi könyvtárban is. (Életem legdurvább élménye Bolognában ért ilyen téren, de azt hagyjuk. Az egy egyetemi város, ahol Umberto Eco tanítja a szemiotikát.) Ide tényleg csak a legvégső esetben jövök, ha már minden kötél szakad és nagyon szükségem van valamire. Aztán nagyot dobbant a szívem, mert az egyik üvegajtóra a következő felirat volt felragasztva:

Ingyenes Wi-Fi hozzáférés a könyvtár internetes oldalaihoz


Könyvtárunk honlapjainak eléréséhez ingyenes Wi-Fi hozzáférést biztosít az olvasói számára. A szolgáltatás célja, hogy olvasóink a könyvtárban saját notebookjaik használátával is elérjék elektronikus katalógusainkat. Helyben saját számítógépeikkel is használhassák a honlapunkon elhelyezett információk nagy részét.
Az olvasóknak a szolgáltatás igénybevételéhez WLAN hálózati kártyával ellátott notebook számítógéppel vagy PDA-val kell rendelkezniük. Az olvasóknak a kliens gépek beállítását maguknak kell elvégezni. Beállítási, működési probléma esetén forduljanak a szolgálatban levő könyvtároshoz.


Én gyorsan fordultam is. És akkor a szolgálatban lévő könyvtáros megijedt. És gyorsan átpasszolt a kollégájának, akitől csak ennyit kérdeztem:
-Nem gondolja, hogy az egész rendszer értelmetlen? Ha van wifis gépem, akkor a könyvtár honlapját bármikor böngészhetem, mondjuk egy kávé mellett a Rómerban, vagy teasütit rágcsálva a Mandalában. Azért nem hozok ide wifis gépet, hogy csak a katalógust böngésszem. Különben is, a katalógus itt van helyben. Viszont annak lenne értelme, hogy mondjuk a szakdolgozatomat, a hozzá szükséges könyveket az olvasóba kikérve, a saját számítógépemen írnám, miközben további információkat kereshetnék a netről.

A válasz az volt, hogy így gyűjthetek bibliográfiákat helyben a gépemre. Ha netezni akarok, akkor meg ott vannak a könyvtár saját gépei, amik nem wifisek, viszont annál lassabbak és ócskábbak. Ja, és nagyjából nem használhatóak semmire. És különben is, ő ehhez nem ért, kérdezzem meg a rendszergazdát.

Mondtam, hogy nem akarok kötekedni, de ésszerűbb lenne a teljes netet elérhetővé tenni valami fizetős konstrukció keretében, mert így nem jósolok valami nagy jövőt a dolognak.
Nem értette.

Remélem egyszer majd megértik. Addig ezt a kezdeményezést is felrakom egy polcra a kazinczy utcai infoterminál mellé, amin kizárólag magyar honlapok hozhatóak be...

Itt megtalálható a dolog teljes leírása, ha valaki katalógust szeretne böngészni PDA-val.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megyei könyvtár.. pf..
'97 ben kidolgoztunk (féléves beadandó keretében) egy komplett rendszert nekik, amit azóta nem vezettek be soha, pedig ingyenbe került (volna). Nem értették meg ugynanis, hogy miért keresene valaki a katalógusban számítógéppel, ha egyszer _sokkal_egyszerűbb_ a fiókos katalógusban keresgélni.
úgy látszik, ez a hozzáállás nem nagyon változott azóta sem.
Kevés a fiatal, lendületes könyvtáros?

Névtelen írta...

Mar van szamitogepes katalogus, nemde?

gyeregyuri írta...

Van katalógus. Már van.