2007-02-05

A Berzsenyi a soproniaké

Volt valami tudatos abban, hogy a Széchenyi a berzsenyis tárgyalások idejére időzítette az amúgy egyetemistáknak szóló kampányát. Az újság- és multireklám hirdetéseken egy vicsorgó lány várt ölelő karokkal, mögötte az egyetem sziluettje, felette a felirat:

"A Széchenyit jelöld első helyen!"
Az alatta lévő szöveg:
"Kellene egy jó diploma meg a pörgés is? A Széchenyi Egyetem és Győr ezt kínálja Neked!"
több mint szánalmas, de most nem erről akartam írni. Hanem arról, hogy a hirdetési kampány kezdetekor kereste meg a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola a Nyugat-Dunántúl nagy egyetemeit, hogy fogadnák már be őket. A szórásba a soproni székhelyű NYME, a veszprémi Pannon, a győri SZE és a pécsi PTE került bele. Az amúgy nagy szarban lévő -erről majd később- főiskola mindenféle kritériumokhoz kötötte az aktust. Első és legfontosabb az volt, hogy aki őket akarja, annak meg kell szűnnie és újra kell alakítania az intézményét. (Egyszóval: az egyetem megszűnése, majd új egyetemalapítás, már a Berzsenyi részvételével.)
Azt ugye senki sem gondolja, hogy az ilyen folyamatok az ésszerűség és a jövőbeni hosszútávú siker és fenntarthatóság jegyében mennek végbe. Mindig a személyes, pitiáner karrier ügyek játszák a legnagyobb szerepet az ilyen esetekben. Például a Pokorni-éra alatt végbement felsőoktatási fúzió alatt már volt egy BDF-NYME közeledés, de akkor egy tanszékvezető tiltakozása megakasztotta a folyamatot. (Hasonló játszódott le a SZE és az ATFK esetében is.) Most is hasonló ügyek lehettek terítéken: ki milyen posztot és juttatást kap majd az új rendszerben. Vagyis ki tud jobb pozíciókat ajánlani a jelenlegi berzsenyis felsővezetésnek. Ebben a rendszerben a PTE és a SZE rögtön kiestek. Magyarország legnagyobb egyeteme nem fogja csak úgy feloszlatni magát egy kis főiskola miatt. Ugyanez a helyzet a győriekkel is, ahol meg az áll a háttérben, hogy nem csinálják vissza a nagy erőfeszítésekkel elért egyetemmé nyilvánítást.
Egyszóval: a NYME nyert és benyelheti a BDF-et. Vagyis feloszlik, majd újraalakul, már a berzsenyis truppal. Plusz újraakkreditáltathatja az összes szakját, ami nem egy leányálom.

Hogy mit hozhat a jövő a régió felsőoktatási intézményei számára arról majd később. (folyt köv.)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jo, hogy erre ravilagitottal. Erdekes elkepzeleseik vannak/voltak a berzsenyis vezetesnek. A NYME-nek viszont megeri az ujraakreditalas... Meg vannak veszve...