2007-01-06

Győr a Google digitális Guttenberg birodalmában


Poénból beírtam a books.google.com keresőjébe a Győr szót. Kíváncsi voltam, hogy a nagyvilág könyvtáraiban mit tudhatnak meg a nyájas olvasók városunkról. Az eredmény itt megtekinthető.
Soványka 901 találat. (A Google által beszkennelt több könyvtárnyi irodalomból mindenképpen az.)

Többnyire a középkor és a koraújkor történelmével kapcsolatos könyvek jöttek elő. A 48-as forradalom és a törökök dögivel. A következő az 56-os események említése. Plusz a rendszerváltás évei gazdasági és politikai szempontból.

De azért van néhány egyéb gyöngyszem is:

Nick Sljivic (2003): Doing Business with Hungary. Kogan Page Limited. pp 156.
A könyvből megtudhatjuk, hogy mi vár ránk, amennyiben Magyarországon szeretnénk befektetni. Győr természetesen az autóipart taglaló fejezetben lett kiemelve, mint az Audi telephelye.
Az Audi ténykedését ebben a könyvben is nyomon követhetjük:
Gerd Kerkhoff (2006): Global Sourcing: Opportunities for the Future China, India, Eastern Europe How to Benefit from international procurement. Wiley-VCH, Weinheim.

Vincent Hoffmann-Martinot, Jefferey M Sellers (eds.) (2005): Metropolitanization and political Change. VS Verlag für Sozialwissenshaften. 334p.
A városiasodás világméretű folyamatának összevetésében kapott Győr, mint a kelet-európai rendszerváltozás egyik nagy nyertese. Mindenféle népesedési és gazdasági indexekkel alátámasztva.

Megtudhatjuk még azt is, hogy 1995. áprilisában Győrben tartották a Munka- és Szervezetpszichológusok Hetedik Európai Kongresszusát.

Kiderül, hogy hol vannak kempingek Győr környékén és az is, hogy merre túrázhatunk kerékpárral. (A kerékpáros könyvből ezek derülnek ki. Idézem: "Győr is a lively Hungarian city, with a vast town hall, an interesting carmelite church, a cathedral, a pharmacy museum, and (believe it or not) even a McDonald's!" Na szép, a lényeg, a mekdönci. )

Van némi összefoglaló Holokauszt-ügyben a győrsziget gettó kapcsán. (5200 lakó, ebből kábé 1000 a városból.)

A Lonely Planet szerint: "It's usually pegged as 'that big industrial city with the funny name' (it's prononunced something like 'jyeur' and well, neither can be denied." Szórakozási ötletként a könyv a Nemzetközi Táncfesztivált hozza. A Zichy palotát összemossák a Richterrel. Bulihelyként pedig a Captain's Drake, a Hullám Diszkó a 20th Century Pub és az Amnézia vannak megadva.

A győri színház feszített tetetjét is említik egy szlovák műben.
Jaroslav Kadlcák (1995): Statics of suspension cable roofs. Slovakia.

A legrégebbi könyv, amiben szerepel a város, egy francia nyelvű könyv Irányi Dániel és Charles Louis Chassin tollából a szabadságharcról. 1860-as kiadás. És teljes terjedelmében letölthető.

Nincsenek megjegyzések: