2007-01-02

Keresztek, gyertyák, jedi kardok

Pont ma olvastam Pollnert arról, hogy már megint fáziskésésben vagyunk. És tényleg. Jó, az igaz, hogy a baloldal a mai napig nem tud mit kezdeni a nemzeti jelképekkel, illetve az évszázadok által kialakított, a nemzeti kánonba mesterségesen vagy maguktól bekerült identitásdarabkáinkkal, amik használatával megkülönböztetjük magunkat a többi Kárpát-medencében élő nemzettől, de akkor is. Nem kell átesni a ló - vagy turul? - túloldalára. Egyrészt a vallás nem az állam része. Az önkormányzat viszont igen. És mint ilyen, mindenféle vallási ideológiától mentes kéne hogy legyen. De úgy tűnik nem az.

És mi van, ha jövőre bejelentkezik a zsidó hitközség, hogy ugyan már, nem lehetne-e hanuka gyertyát rakni az adventi koszorú mellé? Vagy a kínaiak szeretnék megünnepelni az önkormányzat előtt az újévet durva tűzijátékkal meg selyemsárkányokkal? Vagy a jedi-hívők állítanának óriás lézerkardot a mindent átható Erő tiszteletére? Akkor mit mond majd a közgyűlés? Elvégre ők is itt élnek a városban és fizetik az adót.

Számomra ebben a témában az etalon a katolikus nagymamám, aki ugyanazt csinálja, amit csinált az elmúlt 86 évben. Eljár templomba imádkozni, otthon meggyújtja az adventi koszorú gyertyáit, befizeti az egyházi adót, megveszi az Új Embert és keresztény szellemben felnevelte a gyerekeit és unkáit, legyen bár Horthy-korszak, II. világháború, szocializmus avagy rendszerváltó Magyarország a háttérben. És továbbra sem rakja ki a neonkeresztet az erkélyre. Mert a vallásosság belülről fakad. Legalábbis szerinte (és szerintem is).

A másik dolog meg a Kárpát-medencében élő magyarokkal való közösségvállalás kérdése. Na a fenti cikk alatt pont ez a cikk volt elérhető. Lehet kettőskeresztet állítani, de én inkább a közösen beaadandó pályázatokat, meg az együttműködés lehetőségét keresném inkább. Tudja egyáltalán az önkormányzat, hogy hány felvidéki dolgozik Győrben? Vagy hogy hány határon túli magyar tanul közép- és felsőfokon a megyeszékhely iskoláiban? Támogatják őket valamivel? Van arra nézve hosszútávú stratégia, hogy az itt végzettekkel mit akar kezdeni a város? Visszaküldi őket a szülőföldjükre, vagy a nagy városnövesztési elképzelésekhez hívja őket segítségül és letelepíti őket, hogy legyen elég munkaerő az újonan betelepülő vállalatoknak. (Miközben ennek hatására a szülőhelyükön csökken a magyarság lélekszáma.) Vagy, hogy mire lenne igénye a csallóközi önkormányzatoknak? Mivel támogatják majd Böjte Csabát, ha újra városunkba jön? Na ugye?

Nincsenek megjegyzések: