2007-01-01

Nyúl-Tényő-Győrújbarát túra az év végén

nyúli pincesor

Tavaly is voltunk. Idén is kiruccantunk a karácsonyi tespedtséget kikúrálandó december 30-án a természetbe. Okulva a tavalyi behavazott túra tapasztalataiból most nem raktuk olyan magasra a lécet. Bár most nem havaztunk be, viszont a fagyos földdel azért itt-ott meggyűlt a bajunk.

Kezdtük ott, hogy kibuszoztunk a nyúli templomig. Míg álltunk a vasúti kereszteződésnél Szabadhegyen a 20-as kocsma újra bebizonyította, hogy az a környék a város egy másik dimenziójában létezik. A kocsma előtt egy lebökött disznó hevert egy kézikocsin, kockás lepedőbe bugyolálva. A csomagra egy kisgyerek vigyázott. Majd kijött a kocsmából a nagypapa, aki a hús hazahúzása közben megszomjazott. A lélekmelegítő elfogyasztása után tovább indultak hármasban Adyváros felé...


sokoró

A túra útvonala nem volt megterhelő, annak ellenére, hogy a fagyott földön jó nagyokat lehet esni, főleg, ha felfelé kaptat az ember. A délelőtt kisütő nap (lásd Pósa Viktor fotóin) pedig tavaszi hangulatúvá varázsolta a Sokorót. Ezt a hangulatot érezhette meg néhány növény mert idejekorán rügyezni kezdtek.

Szóval az útvonal:
Nyúl, templom - Szurdik - Kilátó - Tényő, Árpád kút - Tényő, Dombi és fiai panzió - Bartus-völgy - Győrújbarát

bartus-völgy

Néhány új dolog, amire rádöbbentünk a túra alatt, azon túl, hogy a velünk túrázóktól teljes felvilágosítást kaptunk a nagyipari tojástetrmelés és export mikéntjéről:

- Tölgyfa kizárólag a védett részeken van a Sokorón, a többi helyen úgy kivágták, mint a pinty. Helyette mindenhol értéktelen akácerdő van.
- Győrújbaráton mindenkinek van motoros fűrésze. Gyújtósért a helyiek a közeli erdőt dézsmálják. Összefogással hoznak egy ZIL-t, amivel be lehet menni az erdőbe. A kitermelt fát pedig az erdő határában elosztják egymás között. Aztán ki-ki hazaindul az utánfotós Corsájával.
- Dombiék szeretnének részesülni a Győrben felfutó turizmusból.
- Az Árpád-kút kifolyó nyilása olyan idétlenül van megszerkesztve, hogy inni lehetetlen, de még üveget tölteni is csak bajosan lehetséges.
- A Sokoró turistatérkép úgy sz@r ahogy van. A Bartus-völgy gyakorlatilag járhatatlan, olyan sűrű akácerdő nőtte be.

bartus-völgy

Nincsenek megjegyzések: