2007-04-09

Gomb Rádió Győr



Itt olvastam pár hete, hogy Roma Rádió indul Győrben március 1-vel. Okosan nem írták meg, hogy melyik év március 1-re gondoltak, mert akkor még nem volt semmi sehol.
Azóta megnéztem a honlapjukat is, ahol azért csak beindult valami. (Stream itt elérhető. Jelenleg non-stop diszkózene folyik belőle.)

Közben azt is sikerült kideríteni, hogy a komplett rádiós szettet egy tartozás miatt lefoglalt cuccból kapták ajándékba.

Én szurkolok nekik. Legyen meg az ORTT kisközösségi frekvencia (gondolom a március 1. ehhez kapcsolódik, mivel a pályázat leadási határideje akkor volt) és legyen sok műsor. Lehetőleg élő, vagy beszélgetős, tényfeltárós (legalábbis a hangarchívum el nem érhető fájljai ilyen irányba mutatnak.)
Viszont elgondolkodtam és felmerült bennem pár kérdés:
Első kérdés: a roma esélyegyenlőségi tematika mennyi puskaporra elég. Pályázatokhoz mindenképpen okés, de hosszútávon mennyit lehet belőle kihozni? (A Rádió C is bebukta a fővárosban.)
Második kérdés: mivel kisközösségi rádió lesz, hol lehet majd fogni? (Ez kábé 1-1,5 km-es adáskörzetet jelent.)Vagyis hol lesz az antenna? Mert ha Újvárost szórják be, akkor a Bán Aladár és a Stadion utca környéke kimarad és viszont. Azt látom, hogy a stúdió a Cigány Kisebbségi Önkormányzat irodájában üzemel a Szigethy Attila úton.
Harmadik kérdés: ez az előzőből fakad. Kinek csinálják majd a műsorokat? Mi a cél? A kisebbségnek infókat adni, kommunikálni, vagy a többségi társadalom nevelése a cél? Ez sem mindegy. A bemutatkozó szövegben leírtak szerint mindkettő: a roma fiatalokat akarják megtanítani a számítógép használatára a többséget pedig az elfogadásra.
Mondom: szurkolok nekik.

Update: Délelőttönként tényleg tele van riportokkal és a tuc-tuc helyett jófajta cigány zene szól.

Nincsenek megjegyzések: