2006-11-01

Győr a digitális város

Tegnap volt az első fókuszcsoportos elbeszélgetés az önkormányzatnál a város szélessávú drótnélküli hálózatának kiépítése kapcsán. Az önkormányzat azt tervezte, hogy mielőtt megíratnák a rendszer megvalósíthatósági tanulmányát, megkérdezik a rendszer jövőbeni potenciális használóit, hogy mi is legyen. Az ötlet kiváló, viszont azzal nem számoltak, hogy a meghívottak számára a digitális város kizárólag az internetkapcsolatot jelenti és fogalmuk sincsen hogy milyen lehetőségeket rejt magában egy ilyen rendszer beállítása. Mindenki arról beszélt, hogy persze hogy jó lesz, puffogtak az "aki kimarad, lemarad" meg a "haladni kell a korral" közhelyek. (Kovacsics Imre például végigviccelődte az egészet.) A valódi problémá(k)ról azonban nem esett szó. Nem is eshetett, mivel a megjelentek számára még a legújabb fogalmak értelmezése is problémás (szó volt RFID-ről, WIMAX-ról, WIFI-ről, GPS-szel felszerelt PDAk-ról stb.) nem hogy egy jövőben elkészülő, de még nem körvonalazott rendszer értelmezése és új ötletekkel való megtöltése.
Kérdések:
-Lesz-e egyáltalán rendszer? (Ugyanis a város a 23 millióból csak egy megvalósíthatósági tanulmányt készíttet el a Széchenyi Egyetemmel 2007. szeptember 30-ig. Utána jön az kiépítés elfogadása az önkormányzat részéről és csak utána kezdődik a munka -pénzszerzés, szerződések, vállalkozók.)
-Ki fogja kiépíteni a rendszert? (önkormányzat?, egy cég?, PPP beruházás?)
-Ki fogja fenntartani a rendszert? (önkormányzat, egy cég, egy rt, amiben az önkormányzat is tulajdonos, egy nonprofit szervezet?
A korábbi, nagy dérrel-durral bejelentett ingyenes wifi elérés is akkor szűnt meg, amikor egy év után a szolgáltató megkérdezte az önkormányzattól, hogy akkor szeretnék-e a rendszert a továbbiakban is működtetni, vagyis fizetni érte. A válasz nem volt. A wifit pedig elfújta a szél és azóta se nagyon van, kizárólag az önerőből felállított helyeken. Infó itt meg itt.)
-Ki fog érte fizetni, hogy a nem kicsi beruházás valamelyest megtérüljön? (lesz a közszolgáltatás jellegű és fizetős, piaci alapon működő része)
-Mit akarnak majd vele csinálni? (gyakorlatilag a város telefonhálózata, televíziós, rádiós rendszere ráköthető lenne, plusz internetszolgáltatóként működthetne, de mit szól ehhez majd a Vidanet, meg a Matáv és a netszolgáltatók?)
-Összeköthetőek a városházi és a városi fejelsztések? (Fazekas Zoltán az önkormányzat részéről elmondta, hogy most tudta meg végre, hogy mi készül a városban.)
-Ki fogja elmagyarázni a digitiális szakadék túloldalán élő nem kevés embernek, hogy a rendszer mire jó és hogyan lehet használni? (Gönczi Zsolt, a projekt felelőse a városháza részéről elmondta, hogy a projekt részeként chippel felszerelt Győr-kártya kifejlesztése az egyik cél, amivel fizetni lehet és még sok minden alkalmazást elbír.)

Akit érdekel a téma, annak itt vannak a következő fókuszcsoportok időpontjai és résztvevői: (Mindig a Városháza, vagy a Kék vagy a Barna terem)

Egészségügy-szociálpolitika. Polgármesteri Hivatal illetékes szervezetei, intézményei, külső szervezetek, vállakozások - november 7. 14:00
Közszolgáltatók - november 14. 14:00
Oktatás-képzés - november 21. 14:00
Kultúra, művészet, rendezvényszervezés - november 28. 14:00
Versenyszféra - december 5. 14:00
Polgármesteri Hivatal külső helyszínen is hatósági eljárást bonyolító szervezetei - december 12. 14:00

3 megjegyzés:

Kefe írta...

Hali!

WiW-en már nyitottam egy topikot, hátha a köz hangja gyorsabb fejlesztésekre ösztönzi a vezetőket, bár sajnos a köz nem nagyon nyilatkozik. Gondolom nem igazán létják át a dolog jelentőségét.
Örülök, hogy a témával más is foglalkozik. Ha találsz/tudsz új infokat esetleg bedobhatnád a postod linkjét a fentebb említett fórumra, hogy több emberhez eljusson. ;)
Túlbuzgóságomban egy térképet is csináltam Frappr-en, bár sok dolog még nem kerül rá eddig... :)

Névtelen írta...

Kedves Gyuri és a többiek akiket érdekel a digitális Város.
Gönczi Zsolt vagyok a projekt vezetője. Amennyiben komolyan érdekel a téma akkor részletesebb információkat is tudunk szolgálni, nem csak azt ami a rendezvényeken elhangzik. A projekt negyon közel van a megvalósításhoz. A gonczi.zsolt@gmail.com címen elérhető vagyok.
Üdvözlettel minden érdeklödőnek.
Gönczi Zsolt

gyeregyuri írta...

Köszönjük a figyelmet és a választ.